Blok z masłem orzechowym i czekoladą

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Najlepsze słodycze to te, które możesz zrobić samemu. Nie potrzebujesz przy tym wielu składników, nie musisz uruchamiać piekarnika lub stać w kuchni godzinami, ich przygotowanie jest dziecinnie proste, niewymagające dużego nakładu pracy, a na koniec Twoja kuchnia nie będzie wyglądała jak po przejściu tajfunu. Deser z masła orzechowego i czekolady spełnia wszystkie wyżej wymienione warunki. Jest prosty, szybki w przygotowaniu, a co najważniejsze słodki, rozpływający się ustach, po prostu superdobry 🙂 Wybór składników w tym przepisie jest bardzo ważny. Maseł orzechowym na rynku mamy wiele, ale nie wszystkie mogą pochwalić się dobrym składem. Co powinno być w składzie masła orzechowego? To jasne, że 100% prażonych orzechów ziemnych i nie powinno znaleźć się tam nic więcej, poza ewentualną odrobiną soli. Dzięki uprzejmości firmy Primavika, mogłam wykorzystać w przepisie jedno z najlepszych maseł orzechowych dostępnych na rynku – Masło orzechowe active – 100% orzeszków arachidowych. Skład: 100% orzechów. Zero zbędnych dodatków: oleju palmowego, cukru, emulgatorów, aromatów. Smak jest taki, jaki powinien być. Czujesz orzechy i nic więcej.

dobre3obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na formę taką, jak do pieczenia chleba, o wym. ok. 30 cm x 13 cm:
(czas przygotowania: ok. 25 minut + czas chłodzenia)
1 szklanka Masła orzechowego active – 100% orzeszków arachidowych firmy Primavika
2 tabliczki dobrej jakości czekolady, z zawartością kakao min. 70%
1 paczka wegańskich ciastek, typu digestive
1/3 szklanki cukru pudru trzcinowego
3 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na spód połowę rozpuszczonej czekolady. Rozprowadź czekoladę równomiernie na dnie formy i wstaw do lodówki do zastygnięcia na około 20 minut.

2. Masło orzechowe przełóż do miski, dodaj cukier puder i wymieszaj. Wyłóż na zastygniętą czekoladę i ponownie wstaw formę do lodówki.

3. Ciastka rozgnieć na drobne okruchy. Możesz to zrobić, zawijając po kilka połamanych ciastek w papier do pieczenia. Wałkując ciastka wałkiem do ciasta uzyskasz idealne okruchy. Przełóż je do miski, wymieszaj z olejem kokosowym i wyłóż na warstwę masła orzechowego. Na pokruszone ciastka wylej pozostałą część czekolady i postaraj się ją równomiernie rozprowadzić tworząc wierzch bloku. Ponownie wstaw do lodówki aż do całkowitego zastygnięcia.

4. Schłodzony blok wyjmij z formy obracając ją do góry dnem. Odklej papier do pieczenia. Delikatnie krój nożem z piłką i zajadaj! Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

2 thoughts on “Blok z masłem orzechowym i czekoladą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s