Hummus najlepszy

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Dziś mam dla Was przepis na mój ulubiony hummus, który gości u nas w domu najczęściej. To nasza ulubiona opcja na kanapki. Ostatnio udaje mi się kupować ugotowaną ciecierzycę w słoiku. Dzięki temu przygotowanie pasty zajmuje nie więcej niż kilka minut.  Ten hummus jest bardzo aromatyczny, słony, idealnie komponuje się na kanapce ze świeżym pomidorem i ogórkiem kiszonym. Pasuje też do nachosów, czy po prostu jako dip do świeżych warzyw. Mmmm ❤ Kocham hummus! 

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
(czas przygotowania: ok. 5 minut)

Słoik ugotowanej ciecierzycy (ok. 400 g)
2 ząbki czosnku
3 łyżki tahini
6 suszonych pomidorów
3 łyżki oliwy
pęczek świeżej kolendry
1/2 łyżeczka soli himalajskiej
ziarno sezamu do posypania

Przygotowanie:
Ciecierzycę odsącz na sicie i przełóż do dużej miski. Dodaj obrane i starte na tarce ząbki czosnku, tahinę, suszone pomidory, oliwę, łodygi i liście kolendry (ja nie siekam, tylko daje w całości). Miksuję wszystko ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej pasty. Na koniec solę i mieszam. Przekładam do mniejszej miseczki, dekoruję świeżymi listkami kolendry i ziarnami sezamu. Smacznego! ❤Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s