Domowy przecier pomidorowy

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Sobotni poranek rozpoczęliśmy od wizyty na lokalnym targu. Kupiliśmy 20 kg pomidorów. Tych podłużnych, mięsistych, z których wychodzi najlepszy przecier pomidorowy pod słońcem. I tak też upłynął nam weekend, na robieniu przetworów z pomidorów 🙂 Ale wcale nie narzekaliśmy. Lubimy spędzać czas w kuchni zwłaszcza, gdy w prace kuchenne angażuje się cała rodzina. W tym roku zadanie mieliśmy znacznie ułatwione, bo w robieniu przecierów bardzo pomogła nam wyciskarka wolnoobrotowa. Dzięki niej czas przygotowania przecierów skrócił się o połowę i uniknęliśmy wielkiego bałaganu w kuchni, który zawsze nam towarzyszył, gdy przetwarzaliśmy pomidory tradycyjnie. Czyli najpierw gotowanie, potem przecieranie przez sito i znów gotowanie. W tym roku do wyparzania słoików i pasteryzacji przetworów wykorzystaliśmy piekarnik. Ta metoda najbardziej przypadła nam do gustu. Smak domowego przecieru jest nieporównywalnie lepszy i intensywniejszy od tego sklepowego. Lubię mieć zapas pomidorów na całą zimę, dlatego w planie jest kupienie kolejnych 20 kg tych pięknych i pysznych owoców lata. Dzięki nim będziemy mogli delektować się najlepszą zupą pomidorową i najbardziej pomidorowym spaghetti w środku zimy 🙂

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na ok. 6 litrów przecieru pomidorowego:
(czas przygotowania: zarezerwuj sobie minimum pół dnia 😉
10 kg pomidorów polnych, podłużnych
3 łyżki soli himalajskiej
ewentualnie 2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:
I sposób
z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, z sitkiem o grubych oczkach

  1. Pomidory starannie umyj, pokrój na cząstki. Uruchom wyciskarkę i wrzucaj pomidory, jeden po drugim. Gdy dzbanek wyciskarki napełni się przecierem, przelej jego zawartość do największego garnka, jaki masz. Kontynuuj pracę, aż zużyjesz wszystkie pomidory. Prawdopodobnie będziesz potrzebował jeszcze drugiego garnka.

2. Przetarte pomidory zagotuj, dodaj sól i ewentualnie cukier. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż pozostała woda z pomidorów odparuje, a przecier stanie się gęsty i zawiesisty.

II sposób
tradycyjny, z wykorzystaniem sitka o drobnych oczkach

  1. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Przekładaj do dużego garnka. Pracę wykonuj partiami lub od razu naszykuj sobie 2-3 duże garnki. Gotuj pomidory około 10-15 minut.
  2. Naszykuj sobie mniejszy garnek, o który będziesz mógł oprzeć sitko i jeszcze jeden duży garnek, do którego będziesz przelewać przetarte pomidory. Łyżką do zupy przekładaj pomidory na sitko i przecieraj drewnianą łyżką z kulką lub innym sprzętem, który akurat Ci podpasuje i spełni swoją funkcję. Z małego garnka przelewaj przecier do dużego garnka i tak, aż zużyjesz wszystkie pomidory.
  3. Odparowuj pomidory na tyle długo, aż uzyskasz gęsty przecier pomidorowy. W międzyczasie dodaj sól i ewentualnie cukier.

Pasteryzacja:

Moja ulubiona i według mnie najprostsza metoda wyparzania słoików i pasteryzacji to pasteryzacja w piekarniku. Nie lubię zabaw z wrzątkiem i ta metoda pozwala mi tego uniknąć.

  1. Słoiki wraz z pokrywkami umyj w zmywarce.

2. Kratkę piekarnika wyłóż ściereczką i ustaw na niej słoiki, jeden obok drugiego, tak, by nie dotykały siebie ani ścianek piekarnika. Na drugiej blaszce ułóż nakrętki. Na spód piekarnika wsuń głęboką blachę na wypadek, gdyby któryś ze słoików pękł. Słoki wkładaj do zimnego piekarnika i nagrzej go do 120 stopni.

3. Czas wyprażania słoików licz od momentu osiągnięcia przez piekarnik pożądanej temperatury. Wyprażaj około 20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i daj słoikom trochę wystygnąć.

4. Wyjmij jeszcze gorące słoiki szczypcami i od razu napełniaj gorącym przecierem. Staraj się jak najmocniej zakręcić słoiki nakrętkami i z powrotem spakuj do piekarnika, ustawiając je nakrętką do góry. Ponownie ustaw piekarnik na 120 stopni i od momentu nagrzania do tej temperatury, odliczaj 30 minut.

5. Wyjmij przetwory i ustaw dnem do góry na blacie kuchennym wyłożonym ściereczką. W ten sposób sprawdzisz, czy przeciery na pewno dobrze się zapasteryzowały, a słoiki są szczelnie zamknięte. Jeżeli coś cieknie, a nakrętka nie jest wklęsła, trzeba powtórzyć proces pasteryzacji w innym słoiku.Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

4 myśli na temat “Domowy przecier pomidorowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s