Bezglutenowe fusilli z brokułami, pomidorami, żurawiną i migdałami w kremowym, brokułowym sosie

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Kolejne makaronowe, letnie szaleństwo, czyli makaron z brokułem. O makaronach marki Sotelli pisałam już tutaj. Dziś prezentuję jeszcze jeden przepis, tym razem z wykorzystaniem makaronu typu fusilli, który sprawdził się równie dobrze, jak spaghetti. Makarony Sotelli są naprawdę świetne. Marka zrobiła ogromny krok w stronę osób na dietach bezglutenowych, dając im tak duży wybór rodzajów makaronów. Mój przepis jest naprawdę szybki i prosty. Co ciekawe nie zmarnowałam nawet małego kawałeczka brokuła. Wykorzystałam go w całości. Kwiat w różyczkach trafił do sosu, a zmiksowany korzeń stał się jego bazą. Polecam spróbować 🙂

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 4 porcje:
(czas przygotowania: ok. 30 minut)
Paczka bezglutenowego makaronu fussili marki Sotelli
1 duży brokuł
1 cebula
3 ząbki czosnku
garść małych pomidorków, pomarańczowych i czerwonych
6 suszonych pomidorów
400 ml jogurtu sojowego
3 łyżki wegańskiej śmietany
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka suszonego estragonu
sól i pieprz do smaku
oliwa
płatki drożdżowe do posypania

Przygotowanie:
1. Brokuła umyj i podziel na małe różyczki. Ugotuj na parze wraz z korzeniem.

2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wrzuć na patelnię.

3. Suszone pomidory pokrój w kostkę, lub paseczki i dodaj do podsmażonych cebuli i czosnku.

4. Ugotowane różyczki brokuła przełóż do miseczki. Korzeń brokuła pokrój w kostkę lub plastry i zmiksuj blenderem na gładko. Dodaj jogurt i śmietanę, wymieszaj i wlej sos na patelnię. Przypraw estragonem, solą i pieprzem i zagotuj.

5. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

5. Na koniec dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, różyczki brokuł, żurawinę i płatki migdałów. Wymieszaj dokładnie. Dodaj ugotowane fussili, wymieszaj raz jeszcze i podawaj! Nie zapomnij posypać płatkami drożdżowymi 🙂 Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s