Tarta z morelami i migdałami na kruchym, grubym, orkiszowym spodzie

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami, a ostatnie dni solidnie nam o tym przypomniały. W taką pogodę trzeba umilić sobie czas spędzany w domu. Choć nie jestem zwolenniczką poprawiania sobie humoru jedzeniem, ani zajadania nudy, to tym razem postanowiłam przygotować dla nas coś słodkiego. Poza pogodą i chwilową nudą, skłoniły mnie do tego spoglądające na mnie z koszyka piękne, dojrzałe morele. Bez żadnego planu wyciągnęłam z szafki pełnoziarnistą mąkę orkiszową, olej kokosowy i cukier. Znalazłam jeszcze płatki migdałowe. Tym sposobem powstała taka oto tarta. Okazała się wyśmienita. Spód mógłby być trochę cieńszy, ale mojej rodzinie smakował taki grubszy, kruchy jak ciasteczko.

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na foremkę do tarty o średnicy ok. 22 cm
(czas przygotowania: ok. 2 godzin )
2 szklanki mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki wody
1 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego
1/2 szklanki brązowego cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 kg moreli
płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:
1. Obie mąki przesyp do miski. Dodaj olej kokosowy, cukier, sodę i siemię lniane wymieszane z wodą. Wymieszaj składniki łyżką i wyrób ciasto ręcznie. Uformuj kulę i wstaw lodówki na minimum pół godziny.

2. W tym czasie przygotuj morele. Umyj, wypestkuj i pokrój w ósemki. Formę do tarty wysmaruj cienko olejem kokosowym. Wyjmij ciasto z lodówki i równomiernie wyłóż nim spód i boki formy. Podziurkuj ciasto widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Ułóż na nim suche nasiona fasoli lub grochu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć z ciasta fasolę i papier, żeby wierzch spodu się trochę zrumienił.

3. Wyjmij tartę z piekarnika i ciasno ułóż na niej morele. Wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut. Na koniec posyp tartę płatkami migdałowymi i piecz jeszcze 10 minut. Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

Jedna myśl na temat “Tarta z morelami i migdałami na kruchym, grubym, orkiszowym spodzie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s