Kasza gryczana w rozmarynie z bakłażanem, soczewicą, pomidorkami truskawkowymi, świeżym szpinakiem i rodzynkami

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Latem niewiele jem, ale czasem nachodzi mnie ochota na bardziej konkretny obiad. Takie jest to danie. Kasza z soczewicą i warzywami to naprawdę bardzo syty posiłek. Najadam się małą miseczką i mam poczucie,  że kalorii i wartości odżywczych starczy mi do następnego dnia 😉 Kasza ta, dzięki dodatkowi rozmarynu, przywołuje mi trochę smak mięsnego gulaszu, smak lasu, kojarzy mi się z posiłkiem leśnika 🙂 Pisząc ten wstęp dopiero pomyślałam, że do tego dania idealnie pasowałyby suszone grzyby, ale i tak nie miałam ich pod ręką. Wiem już za to, jakie będzie moje następne danie, kiedy zechce mi się konkretnego obiadu 😉

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 4 porcje:
(czas przygotowania: ok. 40 minut)

1 szklanka suchej, niepalonej kaszy gryczanej
1/2 szklanki brązowej soczewicy
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 bakłażan
10 małych pomidorków, koktajlowych lub innych
5 suszonych pomidorów + 2 łyżki oleju z pomidorów
2 garście szpinaku
2 łyżki rodzynek
1 łyżka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka wędzonej papryki
pieprz i sól do smaku
3 łyżki oliwy
1/2 szklaki wody + 2 szklanki wody + 1 szklanka wody 🙂

Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj starte na drobnej tarce ząbki czosnku. Bakłażana pokrój w kostkę i dodaj do cebuli i czosnku. Podsmażaj 2-3 minuty. Zalej połową szklanki wody i duś pod przykryciem kilka minut.

2. Do małego garnuszka wsyp szklankę kaszy i zalej dwoma szklankami wody. Posól do smaku i gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka.

3. Do drugiego garnuszka wsyp soczewicę, zalej szklanką wody, posól i gotuj pod przykryciem, aż będzie miękka i wchłonie wodę.

4. Ugotowaną kaszę i soczewicę dodaj do bakłażana, cebuli i czosnku, przypraw rozmarynem, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Zamieszaj i podsmażaj na małym ogniu.

5. Suszone pomidory pokrój w kostkę lub paseczki, pomidorki koktajlowe na połówki. Dodaj do kaszy. Wlej 2 łyżki oleju z pomidorów i zamieszaj. Na koniec dodaj liście szpinaku i rodzynki. Zamieszaj raz jeszcze i zajadaj! 🙂Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s