Domowa granola

dobreSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Domowa granola to najlepsza alternatywa dla gotowych mieszanek ze sklepu, słodzonych „dziwnymi” substancjami. Można ją wcinać na sucho, z mlekiem, jogurtem lub zmiksowanymi owocami. Jedzona na śniadanie to zastrzyk prawdziwej energii, ale ja lubię zaserwować sobie granolę na kolację, gdy zachciewa mi się czegoś słodkiego 😉 Suszone owoce i orzechy doskonale zaspokajają tę zachciankę. Granola to wspaniały posiłek dla całej rodziny, więc lepiej przygotuj spory słoik 🙂

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
(czas przygotowania: ok. 15 minut + 20 minut pieczenia)
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka płatków orkiszowych
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki nerkowców
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki pestek słonecznika
5 łyżek maku
5 łyżek sezamu
1/2 szklanki rodzynek
8 pokrojonych w kostkę suszonych śliwek
1/2 szklanki syropu klonowego, lub innego słodu

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. W dużej misce wymieszaj wszystkie, pokruszone wcześniej orzechy (z wyjątkiem wiórków kokosowych), pestki oraz płatki owsiane i orkiszowe z syropem klonowym. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 20 minut. Mieszankę zamieszaj co jakiś czas, tak by orzechy, płatki i pestki zrumieniły się z każdej strony.

2. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystudzenia. Przełóż do miski, dodaj wiórki kokosowe, suszone owoce, sezam i mak, i porządnie wymieszaj. Przełóż do szczelnego naczynia lub dużego słoika. Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s