Wegańskie spaghetti bolognese

dobreobróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Wegańskie bolognese? Da się? A no pewno, że się da. Trzeba tylko chcieć. A jeśli do tego nawiążesz przyjemną współpracę z producentem makaronów i otrzymasz superzestaw makaronowych produktów, to już w ogóle jesteś w niebie. A chodzi o bezglutenowe makarony marki Sotelli. Kiedyś pisałam, że kluski w naszym domu rządzą. Na ich bazie można przygotować mnóstwo szybkich, ciekawych, pożywnych i zdrowych dań. Kombinacji jest tysiące. A to jedna z pysznych propozycji. Wegańskie bolognese smakuje i wygląda jak najprawdziwsze, najoryginalniejsze spaghetti bolognese. Niejeden dałby się nabrać 🙂 Magicznym składnikiem w tym daniu, które idealnie zastępuje mielone mięso jest wędzone tofu. A to przepis:

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 4 porcje:
(czas przygotowania: ok. 20 minut)
2 paczki makaronu spaghetti marki Sotelli (250 g)
2 kostki wędzonego tofu
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
500 ml przecieru pomidorowego
5-6 suszonych pomidorów + 2 łyżki zalewy
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (lub „zwykłej”, niewędzonej)
1/2 łyżeczka chilli w proszku
płatki drożdżowe do posypania
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor.

2. Tofu odsącz z nadmiaru wody, przełóż do miski, dokładnie rozgnieć widelcem i przełóż na patelnię. Podsmażaj około 8 minut. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

3. Do tofu, cebuli i czosnku dodaj wszystkie przyprawy, zalewę z pomidorów i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj kolejne 5 minut. Mieszaj co chwilę, uważając, by tofu się nie przypaliło. Na koniec dodaj koncentrat i przecier pomidorowy. Zagotuj. Ugotowany makaron dodaj do sosu, zamieszaj i podawaj gorące 🙂

Pora na krótką recenzję makaronów Sotelli. Jestem bardzo mile zaskoczona ich jakością. Zacznę od całego disignu marki, który jest bardzo dopracowany, elegancki, kojarzy się z produktem luksusowym i wizualnie przyciąga. Drugą zaletą jest szeroki wybór rodzajów makaronów. Jest penne, jest fusilli, spaghetti, bucattini, macaroni, capellini, a nawet makarony dla dzieci: w kształcie literek i zwierzątek. Producent, tak dużym wyborem makaronów, niewątpliwie wypełnił lukę na rynku makaronów bezglutenowych. Kolejna sprawa. Cena. Normalna, bardzo przystępna, dla każdego.  I najważniejsze, czyli jakość samego produktu, którą oceniam na 5. Do tej pory używałam makaronów bezglutenowych dwóch innych marek, ale makaron Sotelli jest nieporównywalnie lepszy. Tamte szybko się rozgotowują, z twardego od razu robią się bardzo miękkie, kleiste i mączyste. Makaron Sotelli, po ugotowaniu, pozostaje sprężysty, nie klei się, w smaku przypomina makaron pszeniczny. W składzie makaronów Sotelli znajdziesz tylko wodę i mąkę kukurydzianą. Co ważne, producent zapewnia, że makarony są „GMO Free”, co dla mnie jest bardzo ważnym wskaźnikiem decyzji zakupowych. Roundupowi mówię stanowcze nie. Makarony Sotelli widziałam już w jednej sieciówce. Od razu zwróciły moją uwagę. Teraz, gdy miałam okazję sama je wypróbować,  jestem pewna,  że na stałe zagoszczą w mojej kuchni. Polecam i Wam! Niebawem jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem makaronu Sotelli.Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Jedna myśl na temat “Wegańskie spaghetti bolognese

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s