Tagliatelle po prowansalsku

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Nie ma nic pyszniejszego niż proste, wielowarzywne, sezonowe dania. Takie jest to tagliatelle. Warzywa, pieczarki i zioła. Nic więcej! Taki sos możesz zjeść także z kaszą, ryżem, lub sam. Ja tym razem wybrałam szpinakowy makaron tagliatelle.

Składniki na ok. 4 porcje:
(czas przygotowania: 25 minut)
1 cukinia
2 bakłażan
1 czerwona papryka
500 g pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
500 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
garść listków świeżej bazylii
2 łyżki mleka kokosowego
paczka szpinakowego makaronu tagliatelle
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
płatki drożdżowe do posypania

dobreobróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Przygotowanie:
1. Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy i smaż pieczarki na złoty kolor.

2. Przyrumienione pieczarki zdejmij z patelni. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na patelnię. Podsmażaj około 3 minuty.

3. Wszystkie warzywa dokładnie umyj, oczyść z niepotrzebnych części i pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli i czosnku i podsmażaj przez kilka minut.

4. Wlej przecier pomidorowy, dodaj wszystkie przyprawy, zamieszaj i duś pod przykryciem około 10 minut.

5.  Na koniec dorzuć posiekane listki bazylii i wlej mleko kokosowe. Zamieszaj i gotowe!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Jedna myśl na temat “Tagliatelle po prowansalsku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s