Migdałowa tarta z kremem jaglanym i porzeczkami

dobreobróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Jeśli lubisz słodycze, to w upalne, wakacyjne dni jadalne są tylko lody lub migdałowa tarta z kremem jaglanym i porzeczkami. Odpowiednio długo schładzana w lodówce da efekt podobny do lodów, tzn. orzeźwi i zaspokoi apetyt na słodkie. Co ważne, nie musisz uruchamiać piekarnika, co zdecydowanie jest zaletą w taki dzień, jak dziś. Nic, tylko brać się do roboty!

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
(czas przygotowania ok. 30 minut + czas chłodzenia, minimum 2 godziny)
Spód:
1 i 1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki wiórków kokosowych
10 suszonych daktyli
2 łyżki oleju kokosowego
Krem:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki syropu klonowego lub innego płynnego słodzidła
2 łyżki gęstej części mleka kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego
ziarenka z 1 laski wanilii
sok z 1 cytryny
Wierzch:
czerwone porzeczki

dobre3obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną przepłucz na sicie zimną wodą, następnie przelej wrzątkiem i ponownie przepłucz zimną wodą. Wsyp do garnka, zalej dwoma szklankami mleka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza się trochę rozgotuje i wchłonie całe mleko (ok. 10-15 minut). Ostudź.

2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia na około 10 minut. Migdały i wiórki kokosowe zmiel w młynku do kawy na mąkę. Namoczone daktyle odsącz z wody i zmiksuj blenderem na gładko. Dodaj zmielone migdały i wiórki kokosowe, oraz olej kokosowy. Wymieszaj dokładnie i wyłóż masę do formy na tartę, formując spód. Nie zapomnij o wylepieniu boków. Odstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.

3. Wystudzoną kaszę zmiksuj na krem. W międzyczasie dodaj sok z cytryny, syrop klonowy, olej kokosowy, mleko kokosowe, ziarenka wanilii i miksuj aż uzyskasz idealnie kremową konsystencję. Jeżeli masz zwykły ręczny blender, musisz uzbroić się w cierpliwość 🙂

4. Gotowy krem przełóż na wyjęty z lodówki spód tarty. Udekoruj czerwonymi porzeczkami i przechowaj w lodówce minimum 2 godziny. Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s