Bazyliowo-miętowa pasta z bobu

najlepszeobróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Jedni go kochają, inni nienawidzą. Bób nadal króluje na straganach, ale niebawem sezon na bób się skończy. Nie przegap więc momentu, kiedy jeszcze możemy cieszyć się tym zdrowym warzywem. Bób zwykle jada się sam, ugotowany w porządnie osolonej wodzie. A jadłeś kiedyś bób w formie pasty lub dipu? Pod koniec sezonu jest najbardziej mączysty i idealnie nadaje się do przygotowania pasty.

Składniki:
(czas przygotowania ok. 15 minut + czas gotowania)
1/2 kg ugotowanego bobu
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
garść listków świeżej mięty
garść listków bazylii
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Bób obierz ze skórek, przełóż do miski, dodaj zioła, oliwę, sok z cytryny i zmiksuj na gładko. Na koniec posól, popieprz i zamieszaj. Udekoruj oliwą i listkiem bazylii lub mięty. Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s