Komosa ryżowa z warzywami w sosie mango chilli

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

To danie to kwintesencja lata. Jego słodko – ostry smak wprawi Cię w wakacyjny nastrój. Mimo wielu składników, przygotowuje się je bardzo szybko i prosto. Warzywa w sosie z mango w towarzystwie komosy ryżowej to pełnowartościowy, zdrowy, a co najważniejsze, pyszny posiłek.  Komosa ryżowa ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze, ponieważ jest źródłem pełnowartościowego białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. W Ameryce Południowej, skąd pochodzi, nazywana jest „świętym zbożem Inków” i „matką zbóż”. Nie daj sobie więc wmówić, że na diecie wegańskiej zabraknie Ci białka. Komosa jest jego idealnym źródłem. A ta potrawa to pychota!

najlepszeobróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na ok. 4 porcje:
(czas przygotowania: ok. 35 minut)

1 szklanka suchej komosy ryżowej
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 bakłażan
2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
1 duże dojrzałe mango
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka kokosowego
sok z 1 limonki
kilka gałązek świeżej kolendry
2 garście świeżego szpinaku
dwie garście pomidorków kotajlowych
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki chilli w proszku
sól do smaku
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
1. Na patelni* lub w dużym garnku rozgrzej oliwę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj oczyszczoną z pestek i posiekaną papryczkę chilli, 1/2 łyżeczki kurkumy, wędzonej papryki i przyprawy garam masala. Podsmażaj kilka minut.

2. Cukinię, paprykę i bakłażana starannie umyj. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i przełóż na patelnię. Podsmaaj przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas.

3. Zalej dwoma szklankami wody i wsyp komosę. Przykryj pokrywką i duś przez 10 minut, aż komosa wchłonie większość płynu i stanie się miękka. Dodaj 2 łyżki przecieru pomidorowego, fasolę, pozostałe przyprawy (1/2 łyżeczki kurkumy, wędzonej papryki, przyprawy garam masala i chilli w proszku). Zamieszaj.

4. Mango oddziel od skóry i pestki*. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski lub naczynia blendera. Dodaj mleko kokosowe, gałązki kolendry, posiekaną i pozbawioną pestek papryczkę chilli oraz sok z limonki. Zmiksuj na sos. Dodaj do komosy i warzyw. Zamieszaj, zostaw na ogniu przez około 3 minuty. Na koniec dorzuć listki szpinaku i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Raz jeszcze zamieszaj. Gotowe! 🙂

*Każdy na mango ma własny sposób. Ja, niczym rzeźnik, obieram mango ze skóry i odkrajam kawałki mango od pestki. Na pewno są lepsze sposoby na jego obranie. Na youtubie znajdziecie mnóstwo tutoriali, jak poradzić sobie z owocem mango. Mi jednak najbardziej odpowiada mój sposób 😉Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s