Majonez sojowy

wybór1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Po nazwie przepisu domyślasz się już, że istnieje coś takiego jak wegański majonez. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie dobrej jakości sojowego mleka, octu, odrobiny cukru, musztardy i soli kala namak. Sól kala namak to czarna sól będąca bardzo ważnym składnikiem kuchni indyjskiej. Charakteryzuje się intensywnym „jajecznym” zapachem i smakiem. Po dodaniu tej soli otrzymasz majonez niemal identyczny, jak ten jajeczny 😉

Składniki:
(czas przygotowania: ok. 10 minut)

1/2 szklanki mleka sojowego
ok. 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli kala namak
szczypta brązowego cukru pudru (zmiel w młynku do kawy)
pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Do naczynia blendera wlej mleko sojowe i dodaj ocet. Miksuj przez około minutę.

2. Powoli zacznij dolewać olej, ciągle miksując. Jeżeli majonez okaże się za mało gęsty, możesz dolać więcej oleju aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Im więcej oleju dodasz, tym bardziej gęsty będzie majonez.

3. Na koniec dodaj musztardę, cukier, sól czarną i pieprz i miksuj wszystko jeszcze przez chwilę. Majonez gotowy!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Jedna myśl na temat “Majonez sojowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s