Najlepsze burgery z czerwonej fasoli

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Na fast foody też czasem przychodzi chęć. Wiedz, że w bardzo łatwy i szybki sposób możesz przygotować swojego ulubionego fast fooda. Hamburgery lubi każdy 🙂 Ten jest całkowicie w roślinnej wersji. Więc jeśli w sobotni wieczór szykuje Ci się wizyta znajomych, poczęstuj ich wegańskim hamburgerem. Jestem pewna, że nawet miłośnicy mięsa nim nie pogardzą 😉

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na około 6-7 burgerów:
(czas przygotowania: ok. 40 minut)
2 puszki czerwonej fasoli
2 czerwone papryki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chilli w proszku
odrobina cynamonu
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki bułki tartej (u mnie żytnia)
6-7 dobrej jakości bułek
dowolne warzywa, u mnie: sałata lodowa, pomidory, ogórki kiszone, czerwona cebula
ketchup, musztarda, wegański majonez np. sojonez z tego przepisu

dobre3obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Przygotowanie:
1. Papryki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej połówki papryk skórą do góry. Piecz w temperaturze 200 stopni około 25 minut. 10 minut przed końcem pieczenia możesz obrócić papryki na drugą stronę.

2.  Fasolę odsącz na sicie i przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do dużej miski. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, kolendrę umyj i posiekaj. Przełóż składniki do fasoli. Wyjmij papryki z piekarnika i zdejmij z nich skórę. Dodaj do fasoli, cebuli i czosnku. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.

4. Dodaj wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Porządnie wymieszaj lub zmiksuj ponownie. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj burgery i układaj na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej oliwą. Smaż z obu stron, aż będą rumiane.

5. Bułki przekrój na dwie lub 3 części i połóż na patelni. Grilluj po minucie z każdej strony. Przygotuj warzywa, których będziesz chciał użyć.

Propozycja podania:
Posmaruj ugrillowaną bułkę sojonezem, na to układaj po kolei liść sałaty, burgera, drugą część bułki, kolejnego burgera i liść sałaty, plastry pomidora, cebuli, ogórka kiszonego. Zakończ porządnym kleksem z ketchupu i musztardy. Złóż kanapkę. Gotowe!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s