Wegański twarożek

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Jeżeli myślisz, że roślinożerca nie jada twarogów, jesteś w błędzie 🙂 Fantastyczny twarożek ze słonecznika to już kultowy przepis w gronie zagorzałych wegan. Gdy pierwszy raz przygotowałam ten serek nie spodziewałam się rewelacji, ale okazał się fenomenalny. Konsystencja do złudzenia przypomina prawdziwy twaróg, a słonecznik zakwaszony sokiem z cytryny idealnie oddaje kwaśny smak mlecznego twarogu. Nie wspomnę o prozdrowotnych właściwościach sera ze słonecznika obfitującego w roślinne tłuszcze, o których każdy weganin powinien pamiętać, komponując swój codzienny jadłospis. Wypróbuj! 🙂

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
(czas przygotowania: ok. 15 minut)

1 szklanka namoczonych przez noc pestek słonecznika
sok wyciśnięty z całej cytryny
2 łyżki wody
kilka rzodkiewek
kilka gałązek koperku
1 płaska łyżeczka soli
1 czubata łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Namoczony słonecznik przepłucz na sicie czystą wodą i przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny i wodę. Zmiksuj, zachowując ziarnistą strukturę serka.

2. Rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, koperek drobno posiekaj. Przełóż składniki do zmiksowanego słonecznika. Dodaj sól, pieprz, płatki drożdżowe i porządnie wymieszaj.

3. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Schłodzony smakuje najlepiej, a posmak słonecznika staje się niewyczuwalny.Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

2 thoughts on “Wegański twarożek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s