Wegańska pizza obfitości na orkiszowym spodzie

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Domowa pizza wymaga całkiem sporo pracy. Zwłaszcza, jeśli od razu chcesz zrobić więcej niż jedną. Ja robię zwykle minimum trzy duże pizze. Wtedy zapraszam gości, lub mamy zapas jedzenia na kilka dni. Przyznam, że po tak intensywnie spędzonym czasie w kuchni, mam dość robienia pizzy na około pół roku.
Ta pizza jest zupełnie inna niż tradycyjna, bo całkiem pozbawiona jednego z głównych składników, czyli sera. Mimo, że w sklepach znajdziemy kilka wegańskich serów do wyboru, to jednak nie jestem ich fanką. Po pierwsze mi nie smakują i  według mnie wcale nie przypominają w smaku sera. Po drugie to bardzo przetworzone produkty, sam tłuszcz. Po trzecie coraz częściej zdaję sobie sprawę, że serów wcale mi nie brakuje, a pizza bez sera też może być pyszna! Kwestia gustu i zmiany przyzwyczajeń 😉 Może spróbujecie? 😉

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 3 duże pizze:
(czas przygotowania: ok. 2 godzin i 30 minut)
Ciasto:
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
500 g mąki orkiszowej jasnej
2 i 1/2 szklanki letniej wody
1 saszetka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
500 ml przecieru pomidorowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Dodatki:
pieczarki
żółta papryka
pomidory
kukurydza z puszki
czarne oliwki
suszone pomidory
kapary
wędzone tofu
rukola

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski. Dodaj sól, cukier, drożdże i oliwę. Zamieszaj. W mieszaninie zrób wgłębienie i powoli wlej wodę. Delikatnie mieszaj łyżką ciasto, aż składniki połączą się ze sobą.

2. Na tym etapie możesz zacząć wyrabiać  ciasto ręcznie. Najpierw w misce, potem wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i tam dalej wyrabiaj, aż ciasto stanie się elastyczne i miękkie. Miskę wysmaruj oliwą i przełóż do niej kulę uformowaną z ciasta. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia.

3. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy i składniki na pizzę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzaną patelnię nalej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek. Wlej przecier pomidorowy, dodaj przyprawy, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Odparuj zbędną wodę tak, by powstał gęsty, zawiesisty sos.

4. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Pieczarki, paprykę, pomidory i oliwki pokrój w plastry. Suszone pomidory w paseczki. Z kukurydzy odsącz wodę.

5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni z termoobiegiem. Ciasto podziel na 3 części. Każdą rozciągnij na blasze na placek o kształcie jaja. Na wierzch wyłóż kilka łyżek sosu pomidorowego, pieczarki, plastry papryki, pomidorów, oliwek. Posyp kukurydzą, kaparami i suszonymi pomidorami. Wstaw do piekarnika na około 10 minut. Na koniec dodaj pokruszone tofu i piecz jeszcze  przez 5-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika, pizzę posyp świeżymi liśćmi rukoli. Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

Jedna myśl na temat “Wegańska pizza obfitości na orkiszowym spodzie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s