Fasolka szparagowa w sosie curry z brązowym ryżem, płatkami migdałów i czarnym sezamem

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Lubicie fasolkę szparagową? Ja uwielbiam! Ale podana samotnie może być nudna. Chętnie wymyślam coraz to nowe towarzystwo dla fasolki. Dziś serwuję przepis na fasolkę w sosie curry z czarnym sezamem i płatkami migdałów. To jedno z tych nieplanowanych dań, które powstało całkiem spontanicznie ze składników, które akurat miałam w domu. Zwykle takie potrawy najbardziej zaskakują. No cóż! Nie będę skromna, jak powiem, że ta fasolka okazała się strzałem w dziesiątkę? W tym wydaniu jest po prostu obłędna, a wykonanie całej potrawy to żaden wysiłek i trud. Polecam na obiad lub kolację, w środku zapracowanego tygodnia 🙂 Smacznego!dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 2-3 porcje:
(czas przygotowania: ok. 30 minut)
1 i 1/2 szklanki brązowego ryżu + 3 szklanki wody
ok. 800 g żółtej fasolki szparagowej
3 małe cebulki dymki
2 ząbki czosnku
ok. 2 szklanki mleka kokosowego
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki chilli w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki nasion czarnego sezamu
garść płatków migdałowych
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
1. Fasolkę umyj i obetnij końcówki. Potnij ją na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

2. Ryż ugotuj w 3 szklankach wody.

3. Cebulkę pokrój w kosteczkę, czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj przyprawy: 1 łyżeczkę kurkumy (drugą zostaw na później), kmin rzymski, chilli, gałkę muszkatołową. Podsmaż kilka minut.

4. Wlej mleko kokosowe i dodaj drugą łyżeczkę kurkumy. Zamieszaj i podgrzej.

5. Do sosu dorzuć fasolkę szparagową, czarny sezam i płatki migdałowe. Wymieszaj wszystko, aż fasolka pięknie oblepi się sosem. Na koniec dodaj ryż i jeszcze raz porządnie zamieszaj. Nałóż na talerze lub miseczki, udekoruj ziarnami sezamu, płatkami migdałowymi i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s