Falafel

dobrenajlepszeobróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Falafel, czyli smażone na głębokim tłuszczu kulki lub kotleciki z ciecierzycy to popularna wegańska potrawa pochodząca z krajów w arabskich. Falafel sprzedawany jest w barach szybkiej obsługi, stanowi wspaniały roślinny odpowiednik popularnego kebaba. Falafel możesz z łatwością przyrządzić u siebie w domu i na pewno będzie w smaku nieporównywalnie lepszy do tego, który zjadasz na mieście. Wykonanie jest bardzo proste, ale musisz pamiętać o jednej podstawowej i najważniejszej zasadzie. Falafel przygotowuje się z surowej, namoczonej ciecierzycy. Nie wolno jej gotować! Jeśli masz odpowiedni sprzęt do zmielenia surowych ziaren, to zrobienie falafela to naprawdę łatwizna 🙂

dobre4obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na około 20-25 szt. falafeli:
(czas przygotowania noc moczenia + 25 minut)
1,5 szklanki suchej ciecierzycy
1 cebula
3 ząbki czosnku
porządna garść posiekanej natki pietruszki
porządna garść posiekanej kolendry
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka pasty tahini (opcjonalnie)
1 łyżka soku z cytryny
olej do smażenia o wysokiej temperaturze dymienia

Przygotowanie:
1. Ciecierzycę przepłucz pod bieżącą wodą, przesyp do miski i zalej zimną, przegotowaną wodą. Zostaw na całą noc do namoczenia.

2. Rano odlej wodę z ciecierzycy i dodaj do niej posiekane cebulę i czosnek, wszystkie przyprawy, tahini i sok z cytryny. Zmiksuj wszystko blenderem. Jeżeli masz słabszy ręczny blender, musisz uzbroić się w cierpliwość i co chwila pozwolić swojemu sprzętowi na chwilę odpoczynku. Inaczej się spali i będzie po blenderze 😉

3. Do zmiksowanej masy dodaj sodę, posiekaną pietruszkę i kolendrę. Wymieszaj.

4. Do garnka lub głębszej patelni wlej olej i rozgrzej do wysokiej temperatury. Formuj niewielkie kotleciki lub kulki i smaż w głębokim tłuszczu około 2 minut z każdej strony.

5. Usmażone falafele układaj na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Podawaj ze świeżymi warzywami, w placku typu tortilla lub pita, z hummusem lub sosem czosnkowym.

Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Jedna myśl na temat “Falafel

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s