Drożdżowy chlebek żytni

dobreobróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Dziś chciałam się z Wami podzielić jednym z moich pierwszych przepisów na prosty chlebek z mąki żytniej. Chleb ten po raz pierwszy upiekłam, gdy jeszcze nie narodził się nawet pomysł na tego bloga 🙂 Mimo, że niepieczony na tradycyjnym zakwasie smakuje bardzo dobrze. Nie ma szansy, żeby komuś się nie udał. Zapraszam!

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 2 keksówki:
(czas przygotowania: ok. 15 minut + czas rośnięcia i pieczenia)
5 szklanek mąki żytniej chlebowej 720 + do podsypywania
1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 2000
2,5 szklanki wody
1 łyżka suchych drożdży
1 płaska łyżka soli himalajskiej
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
1. Obie mąki przesiewamy do miski, dodaję drożdże, sól i mieszamy dokładnie.

2. Dolewamy szklankę wody, syrop lub miód, oraz olej. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką stopniowo dolewając resztę wody. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyrabiamy ciasto ręcznie. Ciasto ma kleistą konsystencję, więc będzie przywierało do dłoni. Jeśli zajdzie taka potrzeba, w trakcie wyrabiania podsypujemy ciasto mąką.

3. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż będziemy mogli uformować kulę. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

4. W międzyczasie  wykładamy foremki papierem do pieczenia. Jeśli wolisz, możesz też wysmarować formy olejem i posypać mąką.

5. Po godzinie podglądamy ciasto i jeśli jest pięknie wyrośnięte, delikatnie wyrabiamy je ponownie. Przekładamy do foremek i odstawiamy na kolejne pół godziny.

6. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Wstawiamy chlebki i po 15 minutach zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 stopni. Pieczemy jeszcze 50-60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy chleb w środku do powolnego ostygnięcia. Kroimy dopiero jak całkowicie wystygnie. Smacznego! 🙂Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s