Kotlety z brokułów i suszonych pomidorów

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Domowe, roślinne kotlety ze zdrowych składników to super opcja obiadowa. Na kotlety nigdy chętnych nie brakuje. Osobiście wolę kotlety pieczone w piekarniku lub na grillu, ale moi domownicy, ku mojemu niezadowoleniu, chętniej jedzą takie obtoczone w panierce i smażone na tłuszczu. Cóż! Czasem im folguję 😉 Zapraszam po przepis na kotlety brokułowe z suszonymi pomidorami 🙂dobre3obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na ok. 15 kotlecików:
(czas przygotowania ok. 30 minut)
1 brokuł ok. 500 g.
10 suszonych pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju z zalewy z pomidorów
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
1 łyżeczka suszonego estragonu
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka granulowanego czosnku
sól i pieprz do smaku
na panierkę: zmielone płatki owsiane
olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
1. Brokuła ugotuj na parze. Przełóż do miski.

2. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju kokosowym. Przełóż do ugotowanego brokuła.

3. Dodaj pokrojone suszone pomidory, olej z zalewy i zmiksuj blenderem na gładką masę.

4. Przypraw estragonem, płatkami drożdżowymi, granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj zmielone płatki owsiane i dokładnie wszystko wymieszaj.

5. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj zmielonymi płatkami owsianymi.

6. Smaż z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Możesz podać z sosem czosnkowym i warzywami lub zjeść na kanapce. Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s