Wegańskie placki bananowo-gryczane

dobreobróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Moja córka jest dosyć kapryśna, jeżeli chodzi o jedzenie. Staram się urozmaicać jej poranki, serwując na przykład gryczano-bananowe placuszki, które są pyszne, słodkie i puszyste. Nie ma w nich grama cukru, są całkowicie wegańskie i zrobione z samych zdrowych składników. Można je podać z domowej roboty dżemem, świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami, czy syropem klonowym. Mniam!

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na około 15 sztuk:
(czas przygotowania: ok. 15 minut)
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1 dojrzały banan
1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
odrobina soli
olej kokosowy do smażenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Obranego ze skóry banana rozgnieć widelcem na gładką masę. Dolej mleko i olej kokosowy. Mieszaj do połączenia składników. Dosyp obie mąki, proszek do pieczenia, sól i ponownie dokładnie wymieszaj.

2. Na rozgrzaną patelnię* nałóż po kilka placuszków i usmaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe!

* Jeżeli masz patelnię z powłoką ceramiczną możesz usmażyć placki na suchej patelni, bez dodatku oleju.Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s