Sałatka z arbuza, tofu, oliwek i mięty

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Nie będę Was oszukiwać, że ta sałatka to najzdrowsze połączenie produktów 😉 Owoce generalnie powinniśmy jeść zawsze oddzielnie i najlepiej na pusty żołądek. Wówczas szybciej przechodzą przez nasz układ pokarmowy do dwunastnicy, praktycznie omijając żołądek. Gdy pomieszamy je z białkami lub wysoko-węglowodanowymi produktami, wówczas zaczynają gnić, fermentować i przyczyniają się do rozwoju niekorzystnej flory bakteryjnej. Dopuszczalne natomiast jest łączenie owoców z zieleniną. Nie chcę Was zniechęcać do tego przepisu. Wręcz przeciwnie! Uznałam, że po prostu warto Wam o tym powiedzieć. Ja mam słabość do tej sałatki i raczej nie zauważyłam po jej zjedzeniu żadnych negatywnych efektów ze strony mojego organizmu, dlatego się nią zajadam 🙂 Myślę, że stopniowo zacznę eliminować niekorzystne połączenia produktów w swoich posiłkach. Na razie jestem na etapie przejściowym i nie wiem, jak długo on potrwa, więc cieszę się takim mieszaniem smaków. Ale do rzeczy! Oto przepis na tę orzeźwiającą, soczystą sałatkę pełną żywej wody i przeciwutleniaczy.dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 2 porcje:
(czas przygotowania: ok. 10 minut + czas marynowania min. 30 minut)
1/4 średniej wielkości arbuza, najlepiej bez pestek
1 kostka naturalnego tofu
garśc czarnych oliwek
garść listków świeżej mięty

Składniki na marynatę do tofu:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka musztardy
kilka posiekanych listków mięty

Przygotowanie:
1. Minimum pół godziny przed robieniem sałatki, przygotuj marynatę. W słoiku lub pojemniku wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Dodaj do niej pokrojone w niewielką kostkę tofu i  odstaw na minimum pół godziny.*

2. Arbuza pozbaw skóry i pokrój w małą kostkę. Oliwki pokrój w plasterki, miętę posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj zamarynowane tofu, całość  polej marynatą, wymieszaj i gotowe!

* Tofu możesz zamarynować nawet dzień wcześniej. Im dłużej będzie się marynować, tym smak będzie wyraźniejszy.Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s