Domowe mleko kokosowe

wybór3obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Jeżeli już na stałe pożegnasz się z mlekiem odzwierzęcym, jednym z najlepszych jego zamienników z pewnością stanie się mleko kokosowe.  Ten pyszny napój produkowany z miąższu orzecha kokosowego jest gęsty, tłusty, słodki i o wyraźnym kokosowym smaku. Niewątpliwie ma wiele właściwości zdrowotnych i zastosowań kulinarnych.

wybór2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Jak wybrać dobre mleko kokosowe?
Na półkach sklepowych znajdziemy mleka kokosowe w puszce lub w kartonie. Warto wybierać te w kartonie. Wiemy, że żywność w puszkach może być dla nas szkodliwa (bisfenol A – BPA), więc jeśli tylko mamy możliwość unikajmy kupowania zapuszkowanych produktów na korzyść tych w słoikach lub w kartonach. Kryterium wyboru powinien być także jak najkrótszy skład. Prawdziwe mleko kokosowe powinno zawierać tylko 2 składniki: ekstrakt z kokosa i wodę. Przy czym warto sięgać po te, które mają jak największą zawartość ekstraktu z kokosa, min. 70%. Naturalne mleko kokosowe ma to do siebie, że po dłuższym przechowywaniu w lodówce lubi się rozwarstwiać. Powstaje wtedy woda i gęsta śmietanka. Jest to jak najbardziej prawidłowe zjawisko. Producenci chcąc uczynić mleko bardziej jednolitym, gęstym i kremowym dodają do mleka konserwanty i stabilizatory.  Takich wynalazków nie kupujemy 🙂 Trzeba zaznaczyć, że cena porządnego mleka kokosowego waha się od około 8 do kilkunastu złotych. Nie jest to produkt najtańszy, a jak użyteczny w roślinnej kuchni.

 Ja proponuję Wam przygotowanie mleka kokosowego w domu z wiórków i wody. Koszt jest o wiele niższy, a robota przy tym żadna. Takie mleko możesz użyć do kawy, owsianki, naleśników, sosów, czy jako zabielacz do zup. W roślinnej kuchni mleko kokosowe może mieć bardzo wiele zastosowań. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.

Składniki na 1 litr mleka:
(czas przygotowania: 10 minut)
2 szklanki wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
4 szklanki wody
łyżka ksylitolu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Wiórki kokosowe wsypujemy do miski i zalewamy wodą. Jeżeli masz czas, wykorzystaj zimną wodę, a wiórki zostaw do namoczenia na całą noc. Jeżeli właśnie wstałeś z łóżka i masz ochotę na kawę z mlekiem kokosowym, zalej wiórki gorącą wodą, odstaw na kilka minut i zblenduj.

2. Naszykuj sobie wygodne naczynie, na którym możesz oprzeć sitko o drobnych oczkach wyłożone gazą i przelej przez nie płyn. Dobrze odciśnij łyżką wiórki pozostałe na sitku, aby żadna kropla mleka się nie zmarnowała 😛

3. Mleko przelej do dzbanka lub szklanej butelki, zakręć lub przykryj folią spożywczą.

Jak wspomniałam już wcześniej, mleko po kilku godzinach stania w lodówce może się rozwarstwić i na wierzchu powstanie gęsta śmietanka. Możesz ją zużyć do kawy, sosu, zupy lub ubić z niej koksową bitą śmietanę. Jeśli chcesz, by mleko wróciło do poprzedniego jednolitego stanu, wystarczy je odrobinę podgrzać. A co z pozostałościami po mleku, czyli namoczonymi wiórkami? Na nie również znajdzie się wiele sposobów. W mojej kuchni nic nie może się zmarnować 😉 można z nich zrobić ciastka, kulki kokosowe lub zjeść w owsiance. Smacznego! 🙂Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Jedna myśl na temat “Domowe mleko kokosowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s