Sałatka z kaszy pęczak ze szparagami, papryką i czarną fasolą

najlepsze1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Kulinarne wariacje ze szparagami w roli głównej bardzo mi się spodobały 🙂 Szparagi najlepiej przygotowywać na parze. Zachowają wtedy najwięcej swoich walorów zdrowotnych i smakowych. Moje dzisiejsze danie to pełnowartościowe białko w towarzystwie warzyw. Kasza w połączeniu z fasolą i warzywami zawiera wszystko, co ci jest potrzebne. To danie idealne na lunch lub kolację. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Możesz zabrać je ze sobą do pracy, a czas przygotowania to tylko 20 minut. Wypróbuj!

najlepsze3obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
(czas przygotowania: 20 minut)

1 szklanka suchej kaszy pęczak
1 pęczek szparagów
1 puszka czarnej fasoli
1 czerwona papryka
1 mała cebula
1 pęczek natki pietruszki
5-6 suszonych pomidorów
5 łyżek oliwa z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Kaszę wypłucz na sicie i wsyp do garnka. Zalej dwoma szklankami wody i gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka.

2. Szparagi umyj i odkrój zdrewniałe końce. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez kilka minut.* Uważaj, by ich nie rozgotować! Muszą zachować swoją sprężystość i chrupkość.

3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Suszone pomidory pokrój w paseczki, pietruszkę posiekaj. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

4. Ugotowane na parze szparagi pokrój w plasterki, zachowując kwiat w całości.

5. Ostudzoną kaszę przesyp do miski, dodaj pozostałe składniki, poza kwiatami. Polej oliwą i sokiem z cytryny, posól, popieprz i zamieszaj. Udekoruj kwiatami szparagów. Smacznego! 🙂

*Szparagi możesz też ugotować w wodzie, ale przygotowane na parze zachowają więcej wartości.Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s