Truskawkowe crumble

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Latem nie ma nic smaczniejszego niż pyszne, polskie truskawki. Niestety należą one do owoców, które są najbardziej skażone pestycydami. Jeżeli nie możemy więc cieszyć się truskawkami z własnego ogródka, pamiętajmy o starannym myciu i płukaniu owoców tak, by zminimalizować ilość zjadanych zanieczyszczeń. Ale koniec biadolenia 🙂 Dziś chciałam Wam zaproponować pyszne truskawkowe crumble, które możecie zaserwować zarówno na śniadanie, jak i na deser. Dzieciaki powinny pokochać crumble. Moja córka zakochała się od pierwszego wejrzenia, a dowody widać na zdjęciu poniżej 😉dobre6obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na ok. 2 porcje:
(czas przygotowania: ok. 15 minut)
ok. 400 g świeżych, porządnie umytych truskawek
szklanka płatków owsianych
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Truskawki pokrój w plastry i rozłóż równomiernie w naczyniu do zapiekania. Płatki owsiane zmiel w młynku do kawy lub malakserze, ale niezbyt drobno 😉 Wymieszaj je z olejem kokosowym i syropem klonowym i wyłóż gotową kruszonkę na truskawki. Zapiekaj ok. 10 minut, aż wierzch się zrumieni! Smacznego 🙂

dobre4obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Reklamy

2 thoughts on “Truskawkowe crumble

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s