Makaron kukurydziany z surowym sosem z awokado, bazylii i suszonych pomidorów

dobre3obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Pomysł na zdrowy, szybki piątkowy obiad? Nic prostszego! Surowy, odżywczy sos z awokado podany z makaronem urzeknie Twoje podniebienie. Do przygotowania tego dania potrzebujesz tylko 15 minut i kilku składników, z których większość masz w kuchni. Przepis ten powstał całkiem spontanicznie. Na szybko musiałam pożywić rodzinę i udało się, bo wszystkim smakowało. Ciebie też zachęcam do eksperymentowania. Wykorzystuj produkty, które masz w lodówce. Czasem może wyjść z tego coś naprawdę smacznego! 

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 2 porcje:
(czas przygotowania ok. 15 minut)
1/2 paczki kukurydzianego makaronu spaghetti (ok. 250 g)
2 dojrzałe awokado
2 duże ząbki czosnku
kilka gałązek bazylii
5-6 suszonych pomidorów
kilka pomidorków koktajlowych
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka estragonu
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W tym czasie przygotowujemy sos. Awokado pozbawiamy pestki i skóry. Wrzucamy do pojemnika blendera, skrapiamy sokiem z cytryny, dorzucamy suszone pomidory, gałązki bazylii, obrany i starty na tarce czosnek. Miksujemy na gładki sos. Przyprawiamy estragonem, solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy.

3. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki.

4. Ugotowany makaron odlewamy i przekładamy do dużej miski. Wlewamy sos z awokado i dokładnie mieszamy, aż cały makaron będzie oblepiony sosem. Przekładamy na talerze, dekorujemy połówkami pomidorów i posypujemy płatkami drożdżowymi. Gotowe! Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s