Kompot z rabarbaru

dobreompot2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Kolejny prosty sposób na wykorzystanie rabarbaru. Tym razem w wersji do picia. Kwaskowy, a jednocześnie słodki smak tego napoju orzeźwi Cię w upalny dzień. Polubią go dzieci i pokochają dorośli, a czas przygotowania to tylko 10 minut. Zapraszam! dobrekompot4obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
(czas przygotowania ok. 10 minut)
500 g rabarbaru
1 i 1/2 litra wody
4 łyżki brązowego lub kokosowego cukru
sok z połowy cytryny

Przygotowanie:
Łodygi rabarbaru umyj dokładnie i pokrój w małe kawałki. Do garnka wsyp cukier i wlej 2 łyżki wody. Podgrzej odrobinę, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Dorzuć rabarbar i podsmaż przez chwilę. Następnie dolej pozostałą wodę i gotuj przez kilka minut, aż powstanie jasnoróżowy kompot. Na koniec możesz rozgnieść rabarbar widelcem, żeby puścił cały sok. Odstaw garnek z palnika i poczekaj, aż napój trochę przestygnie. Następnie dodaj sok z cytryny i przelej kompot przez sitko o drobnych oczkach do butelki lub dzbanka. Kompot najlepiej smakuje dobrze schłodzony 🙂
Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s