Ziemniaki hasselback

ziemniakobróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Na targach pojawiły się już młode ziemniaki.  Wbrew powszechnej opinii ziemniaki nie są pokarmem bezwartościowym. Są łatwostrawne, prawie nie zawierają tłuszczu i mają mało kalorii (ok. 75 w 100 g). Ziemniaki są cennym źródłem potasu i magnezu. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Obfitują w witaminę  C i zawierają sporo błonnika. Najwięcej minerałów kryje się tuż pod skórką, dlatego młodych ziemniaków nie warto obierać, a najlepszym sposobem ich przyrządzania, aby zachować jak najwięcej witamin jest pieczenie lub gotowanie na parze. Dzisiaj proponuję Wam wyjątkowy przepis pochodzący ze Szwecji. Niby nic wielkiego. Zwykłe ziemniaki, olej i przyprawy, a efekt i smak jest niesamowity. Chrupiąca skórka i rozpływający się w ustach ziemniak. Wypróbujcie!wybór6obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 2 porcje:
(czas przygotowania: ok. 50 minut)
6-8 młodych ziemniaków
3 łyżki oleju (u mnie rafinowany kokosowy)
2-3 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
sporo soli

Przygotowanie:
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Nie obieraj. Weź do ręki dobrze naostrzony nóż i ponacinaj ziemniaki tak, jak gdybyś chciał je jak najcieniej pokroić w plastry. Staraj się przy tym nie przeciąć ziemniaka całkowicie. Do tego zadania może Ci się przydać duża drewniana łyżka, na której ułożysz ziemniaka. Przy plastrowaniu łyżka zablokuje ostrze noża i dzięki temu unikniesz całkowitego przecięcia. Gdy uda Ci się przygotować w ten sposób wszystkie ziemniaki, ułóż je (nacięciami do góry) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polej olejem i posyp przyprawami. Piecz w temperaturze 220 stopni przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp sowicie solą 🙂 Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s