Sałatka z makaronu sojowego z karmelizowaną marchewką, papryką i szparagami

dobre3obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Kocham wiosnę i lato za bogactwo roślin, które daje nam natura. No może z tą naturą odrobinę przesadziłam, bo marketowe warzywa pewnie niewiele mają z nią wspólnego:) Nie zmienia to faktu, że jestem wdzięczna za to, że mamy dziś tak ogromną różnorodność i dostępność warzyw i owoców, które nas żywią. Mamy, w czym wybierać 🙂 Uważam, że to wspaniałe ❤

Teraz mamy sezon na szparagi. To jedno z moich ulubionych warzyw. Lubię je jeść ugotowane na parze, czy zapieczone pod wegańskim beszamelem. Jako dodatek do sałatek smakuje równie dobrze. Ostatnio wymyśliłam azjatycką sałatkę z makaronu sojowego i karmelizowanych warzyw. Co mogę więcej powiedzieć? Jest obłędna!dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 4 porcje:
(czas przygotowania: ok. 30 minut)

1 opakowanie (200g) makaronu sojowego (możesz użyć też makaronu ryżowego)
4 marchewki
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 pęczek szparagów
kawałek świeżego imbiru
garść marynowanych pędów bambusa
garść kiełków fasoli mung
2-3 łyżki rafinowanego oleju kokosowego
2-3 łyżki syropu klonowego lub brązowego cukru
2-3 łyżki sosu sojowego + 2 łyżki do polania sałatki
garść świeżej posiekanej kolendry
garść orzeszków ziemnych

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Przygotowanie:
1. Marchew umyj, obierz i obieraczką do warzyw potnij w cienkie pasy.

2. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paseczki.

3. Szparagi oczyść, odkrój zdrewniałe łodygi i pokrój w plasterki zostawiając w całości kwiat.

4. Na patelnię wlej olej kokosowy, syrop klonowy i sos sojowy. Podgrzej. Wrzuć najpierw samą marchew oraz starty na tarce imbir. Karmelizuj, aż marchew nabierze złocistego koloru, będzie miękka, a potem zacznie robić się lekko chrupiąca (ok. 10 minut). Przełóż na miseczkę.

5. Na patelnię wrzuć paprykę i usmaż na półtwardo. Jeśli jest potrzeba dodania więcej oleju, syropu i sosu sojowego, to się nie krępuj 🙂 Warzywa muszą nabrać słodko-słonego smaku, który nada charakteru całej sałatce.

6. Szparagi możesz podgotować w całości na parze lub od razu podsmażyć na patelni w słodko-słonej marynacie (wolę ten sposób – wtedy nie ma szansy, że szparagi się rozgotują). Karmelizuj aż warzywa zmiękną.

7. Na końcu podsmaż kiełki fasoli i pędy bambusa. A na osobnej suchej patelni możesz podprażyć orzeszki ziemne.

8. Makaron sojowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż do miski. Na wierzch wyłóż usmażone warzywa, dodaj pędy bambusa, kiełki, polej marynatą pozostałą na patelni, dolej sos sojowy i dokładnie zamieszaj. Udekoruj świeżą kolendrą i orzeszkami. Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

2 myśli na temat “Sałatka z makaronu sojowego z karmelizowaną marchewką, papryką i szparagami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s