Zapiekanka ratatouille pod beszamelem

wybór1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Choć sezon na cukinie, bakłażany i pomidory jeszcze się nie rozpoczął, to ceny tych warzyw o tej porze roku coraz bardziej kuszą. Ja się skusiłam 😉 Uwielbiam proste i kolorowe dania takie, jak ratatouille. Ta klasyczna potrawa kuchni francuskiej zwykle stanowi dodatek do mięs lub ryb. Gwarantuję Wam, że samodzielnie smakuje równie pysznie i może stanowić pełnowartościowe, sycące danie. Ratatouille świetnie sprawdzi się na lekką kolację. Po jej zjedzeniu nie masz szansy poczuć się ciężko, raczej zyskasz zastrzyk świeżej, dodatkowej energii, którą możesz spożytkować na ulubione wieczorne zajęcia. To danie ma w sobie mnóstwo słońca i trochę romantyzmu, a zjedzenie zawartości całej brytfanki nie grozi otyłością, ani mdłościami 😉 To danie ma więc same zalety 🙂 Spróbuj!

wybór2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na jedną prostokątną formę do zapiekania ok. 20 x 30 cm*:
(czas przygotowania: ok. 20 minut + czas pieczenia)
2 średniej wielkości cukinie
2 małe bakłażany
5 średnich pomidorów
1 cebula
4 ząbki czosnku
500 ml przecieru pomidorowy
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pierz do smaku
2 łyżki oleju kokosowego
płatki drożdżowe do posypania
*ilość składników warzywnych zależy od tego, jak ścisło poukładasz warzywa w formie. Jest więc dowolna i możesz ją dostosować do swoich upodobań

Składniki na sos beszamelowy:
1 łyżka delikatnego oleju, u mnie rafinowany kokosowy
1 szklanka mleka sojowego
2 łyżki mąki ryżowej
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

wybór3obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolej przecier pomidorowy oraz przyprawy: oregano, bazylię, tymianek. Doprowadź do wrzenia i zredukuj sos, aż stanie się gęsty.

2. Dokładnie umyte bakłażany, cukinie i pomidory pokrój w dowolnej grubości plastry. Im cieniej pokroisz bakłażana i cukinię, tym szybciej staną się miękkie podczas pieczenia.

3. Na dno formy do zapiekania wylej kilka łyżek sosu pomidorowego. Naprzemiennie, w pionie i ścisło układaj warzywa: bakłażan, cukinia, pomidor, bakłażan cukinia, pomidor itd. Kolejność możesz zmienić wedle upodobań:). Na koniec polej pozostałą częścią sosu pomidorowego.

4. Włóż formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

5. W tym czasie przygotuj sos beszamelowy. W małym rondelku rozgrzej olej i dodaj mąkę. Wymieszaj dokładnie trzepaczką i pilnuj, aby nie powstały grudki. Cały czas mieszając, powoli i stopniowo dolewaj mleko. Dodaj przyprawy: gałkę muszkatołową, pieprz, sól i mieszaj aż sos zgęstnieje.

6. Po około 30 minutach wyciągnij zapiekankę z piekarnika i sprawdź, czy warzywa są miękkie. Jeśli tak, polej zapiekankę sosem beszamelowym i posyp płatkami drożdżowymi. Włóż do piekarnika jeszcze na około 15 minut na wyższy poziom z opcją grill i zapiecz, aż pięknie się zrumieni.Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s