Ciasto drożdżowe z rabarbarem, borówkami i cynamonową posypką

napewno1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Rabarbar najbardziej kojarzy nam się z ciastem drożdżowym. Nie wiem dlaczego u mnie w domu nie jadło się tego warzywa. Jego smak idealnie pasuje do ciast i deserów, a mi bardzo przypadł do gustu 🙂 Korzystajmy z rabarbaru, póki jest na niego sezon! Dzisiaj kolejna jego odsłona. Klasyczne ciasto drożdżowe, ale na mące orkiszowej z dodatkiem borówek i cynamonu. Pachnące, aromatyczne, idealne na weekendowe popołudnie! Zapraszam ❤

napewn2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na blachę o wymiarach 35 x 28 cm
(czas przygotowania ok. 1,5 godziny + czas pieczenia ok. 35 minut
5 szklanek mąki orkiszowej, typ 700
1/2 szklanki drobnego brązowego cukru
1 i 1/2 szklanki podgrzanego mleka roślinnego, u mnie orkiszowe
1/2 szklanki oleju z pestek winogron + do wysmarowania blachy
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
szczypta soli
1 łyżeczka cynamon
1/2 kg rabarbaru
szklanka borówek
Składniki na posypkę:
łyżka brązowego cukru
łyżka cynamonu

napewno3obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Przygotowanie:
1. Przygotuj dużą miskę. Przesiej do niej przez sitko mąkę, dodaj cukier, ciepłe mleko, olej, drożdże, sól i cynamon. Zamieszaj i wyrób ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni i pozwolić uformować się w kulę.

2. Miskę delikatnie wysmaruj olejem i podsyp mąką. Ułóż w niej ciasto, szczelnie przykryj folią spożywczą, lub czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę.

3. W tym czasie przygotuj owoce i posypkę. Rabarbar umyj, odetnij liście i brzydkie końcówki. Pokrój w plasterki o grubości około 1/2 centymetra. Borówki umyj i odstaw. Do małej miseczki wsyp łyżkę cukru i cynamonu, zamieszaj i odstaw.

4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a ten posmaruj delikatnie olejem.

5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i połóż na blaszce. Delikatnie rozciągnij ciasto, aby zajęło całą blachę. Na wierzchu gęsto poukładaj rabarbar i borówki.

6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25 minut.

7. Po tym czasie wyjmij blachę, posyp ciasto cukrowo-cynamonową posypką i piecz jeszcze przez 10 minut. Gotowe 🙂Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

2 myśli na temat “Ciasto drożdżowe z rabarbarem, borówkami i cynamonową posypką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s