Feta z tofu

najlepszeobróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Czy możesz sobie wyobrazić grecką sałatkę bez sera feta – pysznego, kruchego i słonego twarogu? Ja też nie. Wiedz, że żywiąc się wyłącznie roślinami nie musisz sobie odmawiać tego smaku. Feta z tofu jest banalnie prosta w wykonaniu i jestem pewna, że całkowicie spełni Twoje oczekiwania. W sałatce jest nie do odróżnienia od jej oryginalnej wersji. Wystarczy pokroić tofu w kostkę i przygotować odpowiednią zalewę. Smacznego!

toobróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
(czas przygotowania: 10 minut + 2 dni marynowania)
1 naturalne tofu
3 suszone pomidory
2 małe papryczki chilli, lub 1 większa
3-4 czarne oliwki
2 ząbki czosnku
5 łyżek soku z ogórków kiszonych
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki soli himalajskiej
oliwa

Przygotowanie:
Tofu kroimy w kostkę, suszone pomidory – w paski, papryczki, oliwki – w plasterki. Czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę.  Wszystkie składniki wrzucamy do słoika. Dolewamy sok z ogórków kiszonych i z cytryny. Wsypujemy zioła i sól. Całość zalewamy oliwą. Słoik zakręcamy. Potrząsamy, odwracamy kilka razy do góry dnem i wstawiamy do lodówki na około 2-3 dni. Pyszna feta z tofu jest gotowa!

Reklamy

2 myśli na temat “Feta z tofu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s