Bulion warzywny

wybór3obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Bulion to podstawa każdej zupy. Nie zawsze mamy czas, aby go ugotować, a zupy jadamy chętnie. Bulion przydaje nam się również do sosów, bo wzbogaca ich smak. Jest też niezbędny do przygotowania risotta. Jednym słowem, bardzo przydaje się w kuchni. Rozwiązaniem na brak czasu jest ugotowanie większej ilości bulionu, podzielenie go na porcje, przelanie do woreczków i zamrożenie. Mając taki zapas, każdą zupę ugotujemy w pół godziny. A oto sprawdzony przepis na aromatyczny, intensywny wywar. Do jego ugotowania będziesz potrzebował sporo warzyw, ale właśnie dzięki nim zawdzięcza swój głęboki smak.

Składniki:
(czas przygotowania min. 2,5 godziny)
1 kg marchwi
1/2 kg pietruszki
1 cebula
1 por
1/4 białej kapusty (ok. 350 g)
250 g selera
pół pęczka świeżego lubczyku (możesz zastąpić suszonym, wtedy wystarczą 2 łyżeczki)
2 i 1/2litra wody
kilka kulek ziela angielskiego
5-6 liści laurowych
kilka kulek czarnego pieprzu
2 łyżki soli himalajskiej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa oczyść i umyj. Pora pokrój na około 3-centymetrowe kawałki, z kapusty ściągnij wierzchnie liście, selera obierz i pokrój na ćwiartki. Z cebuli zdejmij łupinę. Marchew i pietruszkę obierz i przekrój wzdłuż na pół, aby uwolniły w wodzie swój smak. Jeśli są bardzo duże, pokrój na mniejsze części. Wszystkie warzywa umieść w garnku. Dodaj lubczyk, ziele angielskie, pokruszone liście laurowe, pieprz i sól. Całość  zalej wodą do poziomu warzyw. Woda musi przykryć wszystkie warzywa. Zagotuj pod przykryciem. Potem zmniejsz ogień i gotuj minimum 2-3 godziny. Im dłużej wywar będzie się gotował, tym warzywa uwolnią więcej smaku i bulion będzie bardziej aromatyczny. Gdy wywar będzie gotowy, łyżką cedzakową wyjmij wszystkie warzywa, a zupę przelej przez sitko o drobnych oczkach do drugiego garnka. Na koniec dodaj łyżkę oleju i sos sojowy. Gotowe!

P.S. Nie wyrzucaj warzyw z buliony. Możesz z nich przygotować pasztet, sałatkę  lub dokarmić nimi psa 😉Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

4 myśli na temat “Bulion warzywny

  1. Ja zazwyczaj do pasztetu dodaję włoszczyznę z rosołu, ale tak na co dzień to robię potrawy na bulionie warzywnym krakusa. Jest bez ulepszaczy, czy tam innej chemii, więc dla mnie pasuje w sam raz. Mam szybko i zdrowo

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s