Hummus

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Wiele osób zastanawia się, co te wegany jedzą na kanapkach. A może w ogóle ich nie jedzą? Oj jedzą, jedzą i to nie byle jakie! A opcji kanapkowych jest nieskończenie dużo 🙂 Swoją przygodę z roślinnymi kanapkami warto zacząć od klasycznego hummusu, czyli pasty, dipu z ugotowanych nasion ciecierzycy. Nic prostszego, a smakuje jak diabli! 🙂

Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 obrane ząbki czosnku
2 porządne łyżki tahini, czyli pasty sezamowej
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
3 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Do dekoracji:
natka pietruszki lub kolendra
kilka nasion ugotowanej ciecierzycy
oliwa lub olej sezamowy

dobre3obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Przygotowanie:
Wszystkie składniki hummusu umieść w misie lub kielichu blendera i zmiksuj. Jeśli zależy Ci na bardziej gładkiej konsystencji, dodaj więcej wody. Ja lubię, gdy hummus ma wyczuwalne grudki 🙂 Gotową pastę przełóż do miseczki i udekoruj. Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

Jedna myśl na temat “Hummus

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s