Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek

wybór7obróbka.jpgSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Kiedyś pisałam, że dieta roślinna nie niesie za sobą żadnych wyrzeczeń. Możesz w to wierzyć lub nie, ale to prawda. Nie musisz rezygnować praktycznie z niczego, co jadłeś na diecie tradycyjnej. Będziesz miał to tylko podane w nieco innej formie, ale wcale nie gorszej, nie mniej wartościowej, sycącej, czy smacznej. Na zwykły codzienny obiad możesz przygotować kotlety, które idealnie zastąpią Ci mielonego. Nie wymagają długich przygotowań, ani wielu składników. Kasza jaglana, pieczarki, cebula i zwyczajny, pyszny obiad gotowy! Spróbuj!wybór6obróbka.jpgSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na około 15 kotlecików:
(czas przygotowania około 40 minut)
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
1 kg pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
sól himalajska i pieprz do smaku
olej kokosowy do smażenia
1 szklanka otrębów, bułki tartej, rozgniecionych płatków kukurydzianych, lub zmielonych orzechów (opcji na panierki jest naprawdę wiele. Ja użyłam otrębów żytnich)

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną wypłucz na sitku pod bieżącą wodą. Przelej wrzątkiem i ponownie wypłucz zimną wodą. Wsyp do garnka. Zalej dwoma szklankami wody, dodaj trochę soli i gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę i stanie się miękka.

2. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plastry.  Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć pieczarki. Możesz je trochę posolić, żeby szybciej puściły wodę. Co jakiś czas mieszając, czekaj aż woda całkowicie wyparuje. Gdy pieczarki podsmażą się na złoto, przełóż je do miseczki.

3. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na tę samą patelnię, na której smażyłeś pieczarki. Możesz dodać jeszcze odrobinę tłuszczu. Zeszklij.

4. Do dużej miski przełóż ugotowaną kaszę jaglaną, pieczarki, cebulę i czosnek. Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, zmielone płatki owsiane (zastąpią jajko), mieloną kolendrę, kmin rzymski, wędzoną paprykę, sól i pieprz, i zblenduj ponownie.

5. Na czystej patelni rozgrzej olej kokosowy. Na talerzyku naszykuj wybraną panierkę. Z masy jaglano-pieczarkowej formuj okrągłe kotleciki. Obtocz w panierce i układaj na patelni. Kotleciki smaż około 10 minut, aż pięknie się zrumienią! Podawaj z warzywami 🙂Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

3 myśli na temat “Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s