Brązowy ryż po karaibsku z ananasem i mlekiem kokosowym

wybór5obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Wiosna w tym roku nie chce na dobre zagościć. Z utęsknieniem czekam na słońce, ciepłe powietrze i  świeże polskie warzywa i owoce. Na te ostatnie z pewnością muszę jeszcze chwilę poczekać, a jabłka i gruszki już trochę mi się przejadły. Postanowiłam więc nacieszyć się owocami egzotycznymi, zanim ich miejsce zajmą świeże truskawki,  wiśnie, czereśnie, czy porzeczki. Jeśli chcesz wprowadzić trochę lata do swojego domu i cieszyć się fantastycznym egzotycznym smakiem, przygotuj na weekendowy obiad brązowy ryż po karaibsku z ananasem i mlekiem kokosowym. To praktycznie danie jednogarnkowe, czyli takie, jak lubię: szybkie, proste, pyszne, kolorowe i pełne składników odżywczych.  Zapraszam!
wybór3obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na ok. 4 porcje:
(czas przygotowania ok. 30 minut)
2 szklanki brązowego ryżu + 4 szklanki wody
500 g świeżo obranego ananasa
1 szklanka namoczonej przez noc i ugotowanej fasoli czerwonej
1 mała puszka kukurydzy, lub ziarna wyłuskane ze świeżo ugotowanej kolby
1 większa cebula
4 ząbki czosnku
1-2 papryczki chilli, w zależności jaki stopień ostrości lubisz
2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 garście szpinaku
pęczek świeżej kolendry
sok z połowy limonki
chipsy kokoswe do dekoracji
sól himalajska i pieprz do smaku
1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego

wybór3obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Przygotowanie:
1. Ryż wypłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę i będzie miękki.

2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na złoto cebulę z czosnkiem.

3. Dodaj umytą, pozbawioną nasion i pokrojoną w plasterki papryczkę chilli. Dopraw połową mielonej kolendry. Wlej mleko kokosowe, dorzuć fasolę, kukurydzę, gałkę muszkatołową,  pozostałą porcję mielonej kolendry, sok z limonki, sól i pieprz. Gotuj razem około 5 minut na małym ogniu.

4. Szpinak porządnie umyj, ananasa pokrój w niewielką kostkę, świeżą kolendrę posiekaj. 1/3 ananasa odłóż na bok. Będzie potrzebny do dekoracji, a szpinak, kolendrę i pozostałą część owocu dodaj do sosu. Zamieszaj i pozwól, aby smaki się wymieszały.

4. Ugotowany ryż wyłóż go na miseczki, polej dwiema porządnymi chochlami sosu, udekoruj ananasem, plasterkami chilli, listkami kolendry, chipsami kokosowymi i zajadaj! Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s