Poranny detoks, czyli zielony oczyszczający sok

wybór4obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Człowiek, istota żyjąca przyzwyczajeniem, kształtuje swoje nawyki i powiela latami te same rytuały. Na przykład picie kawy po przebudzeniu. To również  mój nawyk i choć bardzo bym chciała się od niego uwolnić i zamienić kubek kawy na szklankę wody z cytryną, to próby tej modyfikacji kończą się tak, że wypijam wodę z cytryną, a po niej kubek kawy 🙂

W firmie, w której do niedawna pracowałam, również wyrobiłam swoje poranne rytuały. Szłam do swojego biurka, zostawiałam rzeczy, włączałam komputer i biegłam na parter do kawiarni kupić – uwaga –  KAWĘ z mlekiem roślinnym oraz „poranny detoks” –  zielony sok z liści i owoców. Ten duet stanowił  moje codzienne śniadanie, dzięki któremu energii starczało mi do południa. Cena soku nie była jednak niska, a przyzwyczajenie i uzależnienie od zieleniny i tego zastrzyku energii stało się dość silne 🙂 Postanowiłam kupić własną wyciskarkę, wstawać  rano trochę wcześniej i kręcić własny sok owocowo-warzywny.  To był świetny pomysł 🙂 Po wypiciu kawy przyrządzam swój autorski poranny detoks. Za grosze, z warzyw i owoców, które akurat są pod ręką, a co najważniejsze mam możliwość wypicia nie jednej, a kilku szklanek tego
soku bogów.

Poniżej przedstawiam Wam mój klasyczny przepis* na pyszny oczyszczający sok, który pobudzi Was rano do działania. Do jego przygotowania najlepiej sprawdzi się wyciskarka wolnoobrotowa, ale możesz użyć też zwykłego blendera. Wtedy dodatkowo będziesz potrzebował trochę wody. Musisz się liczyć z tym, że w soku pozostanie całość wsadu z owoców i warzyw. Będzie też bardzo gęsty. Powstanie tzw. smoothie.wybór9obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 2-3 szklanki soku:
(czas przygotowania ok. 20 minut)
2 spore garście szpinaku
2 spore garście jarmużu
2 łodygi selera naciowego
pół pęczka natki pietruszki
1 średniej wielkości korzeń pietruszki (w opcji do wyciskarki)
2 małe jabłka
2 banany
woda (w opcji dla blenderów)
* ja do swojego soku dodaję jeszcze łyżeczkę spiruliny i chlorelli, ale wtedy kolor nie jest już tak soczyście zielony 

Przygotowanie:
1. Szpinak i jarmuż wrzuć do miski i przez chwilę mocz w zimnej wodzie.

2. Łodygi selera naciowego oraz natkę pietruszki umyj, posiekaj i dorzuć do szpinaku i jarmużu. Przepłucz wszystko pod bieżącą wodą.

3. Pietruszkę obierz ze skóry, pokrój w drobną kostkę i zostaw na desce. Jeśli masz pietruszkę z upraw organicznych, nie musisz jej obierać. Pod skórką kryje się najwięcej witamin 🙂

4. Jabłka umyj i, jak wyżej, obierz lub nie, pokrój w ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.

5. Banany pozbaw skóry i na tym etapie możesz uruchamiać wyciskarkę 🙂 Zawsze zaczynaj od twardych warzyw, w tym wypadku od pietruszki. Wrzucaj po kilka kostek do wlotu wyciskarki. Następnie w ruch idzie zielona mieszanka warzyw: szpinak, jarmuż, seler naciowy i natka pietruszki. Kiedy przerobisz wszystkie liście, wzuć w całości banana, najpierw jednego. Zanim zacznie się przerabiać, dorzuć kilka cząstek jabłka, żeby miał więcej wody. Wrzuć drugiego banana i pozostałe cząstki jabłka.

6. Zamieszaj sok i pij na zdrowie!

Przygotowanie warzyw i owoców w wersji do blenderów jest podobna. Zrezygnuj tylko z pietruszki, a do blendowanych warzyw i owoców dodaj trochę wody.
Cudownego dnia!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Jedna myśl na temat “Poranny detoks, czyli zielony oczyszczający sok

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s