Szpinakowe kopytka z bazyliowo-pietruszkowym pesto

poprawioneSzlaczek wordpress WEGEWEDA

To już tak chyba jest, że dzieci uwielbiają kluski 🙂 Moja córka za nimi przepada. W takim daniu mogę przemycić mnóstwo cennych składników, których bez towarzystwa szanownych klusek moje dziecko nie wzięłoby do ust. Dlatego chętnie eksperymentuję. Ja również byłam kiedyś kluskożercą, ale dziś moje ciało nie lubi, gdy jem je zbyt często. W swoich popisach kulinarnych staram się unikać mąki pszennej, a stosować różne rodzaje mąk pełnoziarnistych lub bezglutenowych. Raz w tygodniu kluski w naszym domu rządzą i na razie tak pozostanie 🙂 Mam dla Was prosty przepis na szpinakowe wegańskie kopytka z aromatycznym bazyliowym pesto, które z pewnością każdy miłośnik klusek pokocha : ) Zapraszam!

poprawione2.jpgSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 4 porcje kopytek:
(Czas przygotowania: ok. 1 godzina i 20 minut)
1 kg ziemniaków
450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
2 szklanki mąki żytniej typ 720 + do podsypywania
 1 szklanka mąki żytniej razowej
1/2 szklanki mąki ryżowej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli + do osolenia wody
1 łyżka oleju do wody, w której będziemy gotować kopytka

Składniki na pesto:
pęczek świeżej bazylii
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
5 łyżek oliwy
3 łyżki wody
5 suszonych pomidorów
garść orzeszków pinii
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do osolonej i gotującej się wody. (możesz użyć też ziemniaków pozostałych z obiadu :))

2. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy sól, siemię lniane i mieszamy.

3. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy zamrożony szpinak, przyprawiamy 1 łyżeczką soli i dusimy pod przykryciem do całkowitego rozmrożenia. Następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy całą wodę.

4. Gdy ziemniaki będą miękkie, odlewamy i odparowujemy wodę. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, ugniatamy widelcem lub specjalną drewnianą łyżką do ucierania.  Łączymy ziemniaki z uduszonym szpinakiem i dokładnie mieszamy całość.

5. Masę szpinakowo – ziemniaczaną przekładamy do miski z suchymi składnikami i ugniatamy ciasto. Jeżeli stwierdzisz, że mąki jest za mało, bo ciasto klei się do dłoni, dosyp więcej. Pamiętaj, że mąka żytnia razowa uczyni ciasto cięższym, natomiast mąka ryżowa sprawi,  że będzie bardziej miękkie i puszyste. Ciasto powinno odchodzić od dłoni i pozwolić na uformowanie z niego kuli.

6. Z kuli ciasta urywamy spory kawałek i formujemy długi wałek, który tniemy nożem pod kątem na ok. półtoracentymetrowe kluski. Podsypujcie blat lub stolnicę mąką, by ciasto nie przywierało, a kluski układajcie jedna obok drugiej tak, by się nie posklejały.

7. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy i wlewamy łyżkę oleju.  Wrzucamy kluski do gotującej się wody jedna po drugiej. Najlepiej partiami. Gotujemy około 8 minut aż kopytka wypłyną na powierzchnię wody.

8. Kluski wyciągamy łyżką cedzakową uważając, by się nie posklejały.

9. Wszystkie składniki pesto wkładamy do kielicha blendera i blendujemy na gładkie pesto, którym polewamy ugotowane kopytka.
Smacznego!
Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s