Bardzo czekoladowa tarta z owocami granatu (bez pieczenia, bez cukru, mąki i mleka)

wybór5 obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Ciasto, a właściwie deser, który przygotujesz w 20 minut. Wystarczy mieć w lodówce puszkę dobrze schłodzonego mleka kokosowego. W mojej zawsze jest zapasowe 🙂 Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego lub pojawią się nieoczekiwani goście, nie biegnij do sklepu po pączki. Wyciągnij miskę i blender. Jeśli masz wielofunkcyjnego robota kuchennego, tym lepiej. Wegańskie desery są bardzo proste w wykonaniu. Trzeba tylko zaopatrzyć się w odpowiednie produkty, które w tradycyjnej kuchni  nie są standardem, ale gdy tylko zaczniesz eksperymentować z roślinnymi deserami, na stałe zamieszkają w Twojej kuchni i staną się zamiennikami składników klasycznych ciast.

To ciasto to czekoladowy obłęd. Słodki spód, wytrawny krem i kwaśne owoce – idealnie komponujące się połączenie. Jestem pewna, że zasmakuje Twoim gościom, ale także Tobie 🙂 Jest to zdecydowanie dużo zdrowsza wersja klasycznego deseru. Nie ma w nim rafinowanego cukru, mąki, ani mleka, ale jest posiłkiem bardzo energetycznym i dość tłustym. Nie zjedz więc za dużo na raz, bo to ciasto wciąga. Jeden kawałek w zupełności wystarczy 😉 Ciasto możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni, więc nie ma obaw, że się zmarnuje 😉 Smacznego! 

wybór6Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na foremkę do tarty o średnicy 22 cm:
(Czas przygotowania: ok. 40 minut)

Składniki na spód:
1 szklanka suszonych daktyli
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki kakao
3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
2 łyżki syropu daktylowego/z agawy/klonowego
olej kokosowy do posmarowania formy

Składniki na krem:
1 puszka mleka kokosowego o zawartości tłuszczu min. 72%
(schłodzonego przez noc)
1 tabliczka gorzkiej czekolady z zawartością kakao min. 70%
(wegańskiej lub zwykłej)
3 łyżki kakao
ziarenka z 1 laski wanilii

Dekoracja:
owoce z 1 dużego granatu
listki mięty

Przygotowanie:
1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia na minimum 15 minut. Po tym czasie odlej wodę i zmiksuj daktyle na jednolitą masę.

2. Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmiel na mąkę w młynku do kawy lub w malakserze. Przesyp do zmiksowanych daktyli. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy, kakao i dowolne słodzidło. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsta, krusząca się masa. Tak. Masa ma się kruszyć, ale nie przejmuj się tym. Po schłodzeniu zlepi się i stężeje.

3. Wysmaruj formę do tarty olejem koksowym i przełóż do niej masę starając się ugnieść spód ciasta. Dokładnie wypełnij każdą szczelinę formy. Następnie włóż ciasto do lodówki i w tym czasie przygotuj krem.

4. Gęstą część mleka kokosowego wlej do garnka (wodę odlej i wypij lub zużyj do owsianki, czy kawy). Podgrzej na małym ogniu. Czekoladę połam na małe kawałki i wrzuć do miski. Zalej podgrzanym mlekiem i odczekaj aż czekolada trochę się rozpuści. Następnie dokładnie wymieszaj całość. Dodaj kakao, ziarenka wanilii i zmiksuj mikserem na gładką masę.

5. Wylej krem na schłodzony spód ciasta i ponownie wstaw do lodówki.

6. Po około 15 minutach wyjmij ciasto z lodówki, posyp owocami granatu i ozdób listkami mięty. Ponownie wstaw ciasto do lodówki aż krem całkowicie stężeje. Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s